05 Oct
Tórshavn (capital)
Free
Annað

Big Bang og tann ósjónligi alheimurin

x
Beinleiðis stroymdur fyrilestur í náttúruvísindi frá Aarhus Universiteti

Dimmevni og dimmorka telur 95 % av alheiminum. Uttan dimmevni vóru stjørnur og planetir ikki til, og uttan dimmevni høvdu vit menniskju og lívið ikki verið til. Men hvat er dimmevni? Tað vita vit í roynd og veru ikki. Kann nýggjasta granskingin í kosmologi avdúka eitt sindur av sannleikanum? Beinleiðis stroymdur fyrilestur frá Aarhus Universiteti við professara í stjørnufrøði, Steen Hannestead.

Aarhus Universitet skrivar soleiðis

Forelæser: Steen Hannestad, professor i astronomi, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Mørkt stof og mørk energi udgør 95 % af universet, men vi ved faktisk ikke hvad det er. Uden det mørke stof ville vi, og livet, imidlertid ikke eksistere. Løfter den nyeste forskning i kosmologi sløret for hvad det usynlige univers egentligt består af?

Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi.

Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi, og livet, ville ikke eksistere.

På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er!

I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.

Særlig info for gymnasier:
I gymnasieskolen har foredraget særlig relevans for fagene astronomi og fysik. I astronomi dækkes kernestofområder inden for universets udvikling. I fysik C, B og A (stx) dækkes kernestofområder inden for fysikkens bidrag til det naturvidenskabelige verdensbillede.

Foredraget egner sig desuden til at indgå som en del af et tværfagligt forløb om verdensbilleder mellem fysik og et humanistisk fag.

Om forelæseren:
Steen Hannestad forsker i grænseområdet mellem astrofysik og partikelfysik. Specifikt har han i mange år arbejdet med at bruge astronomers observationer af de største skalaer i naturen – hele det synlige univers – til at øge vores forståelse af naturens allermindste verden og byggesten – elementarpartiklernes verden.

For eksempel var han blandt de første i verden til at studere hvordan man kan bruge observationer af hvordan galakser og galaksehobe dannes i universet til at lære mere om de partikler der kaldes neutrinoer. Neutrinoer er meget vanskelige at forstå, ikke mindst fordi de er næsten umulige at måle i laboratorier – fx kan de uden problem passere hele vejen gennem Jorden uden at støde ind i noget.

Steen Hannestad har skrevet flere populærvidenskabelige bøger om sit forskningsområde, senest bogen ‘Universet‘ i bogserien ‘Tænkepauser’ fra Aarhus Universitetsforlag.

Han har også modtaget flere priser for sin forskning i både Danmark og udlandet – blandt andet Forskningsministeriets Eliteforsk-pris.

Address

Nordic House - Norðurlandahúsið

Norðari Ringvegur
100 Tórshavn
Tórshavn (capital)

Date

05 Oct 18:00

Price

Free